Waarom gaan projecten binnen organisaties nou zo vaak mis en welke trukendoos kun je als projectmanager uit de kast halen om het succes van een project te vergroten? 

Als projectmanager en organisatieadviseur krijg ik vaak de vraag om organisaties te helpen bij het optimaliseren en professionaliseren van het projectmanagement. Maar wordt hier niet te vaak meteen naar alleen de directe project aansturing gewezen, terwijl de eerste pijnplek zich toch veelal in de basis bevindt? De basis waarbij het totaaloverzicht van alle projecten – het projectportfolio – mist, waardoor…  

…. besluiten over bijvoorbeeld het starten of het bijsturen van projecten op basis van gevoel genomen worden, in plaats van concrete cijfers en informatie, 

…. er niet efficiënt met de capaciteit binnen de organisatie wordt omgegaan, wat vaak zorgt voor een gebrek aan commitment en dus tijd-en kostenverspilling, of 

…. er zo’n wirwar van projecten is dat elke projectmanager zijn best doet op zijn of haar eigen manier en enige vorm van uniformiteit binnen projecten ver te zoeken is.

En zo kunnen we natuurlijk nog wel even doorgaan. Maar stel nou dat het bovenstaand portfolio vraagstuk weggenomen wordt, dan stuit je vervolgens natuurlijk toch op het volgende knelpunt. En dit knelpunt bevindt zich dan natuurlijk wel vaak bij het projectmanagement. Dus hier daarom toch wat tips voor projectmanagers die hun projectresultaat nog verder willen optimaliseren.

  • Laat je ego in de koelkast liggen. In projecten draait het om teamresultaat en niet om het individu. Zet het team in z’n kracht en geef de juiste personen de juiste verantwoordelijkheden. Dan wordt het niet alleen beter, maar ook leuker! En na een aantal succesvolle projecten krijg je die waardering vanzelf. 
  • Excelleer in communicatie. Wees helder en to the point. Draai er niet omheen, vermijd negatieve emotie en ga moeilijke en ongemakkelijke situaties niet uit de weg. Accepteer dat ze er zijn en zie het als leermoment. Dan gaat het je de volgende keer een stuk makkelijker af. 
  • Luister. Luister. Luister. En adviseer. Luister naar de klant, naar de stakeholders, naar het team, naar de leveranciers, maar ga er niet altijd klakkeloos in mee. Buig mee binnen de lijnen en waar het hout snijdt, maar adviseer op basis van je expertise om te behoeden voor verkeerde besluiten. Jij bent het middelpunt van alle kennis in het project en daarmee vaak het beste in staat om alles te overzien en te adviseren. Zonder uiteraard je zin door te drammen. 

En verder gebruik je natuurlijk gewoon een flinke dosis gezond verstand, een tikkie humor op het juiste moment en niet te vergeten je intuïtie. Wil je snel gaan, ga alleen. Wil je ver komen, doe het samen.

Created with Synergy. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *