In een vorige post heb ik mijn visie op de term project management gegeven. Qua skillset is het een mix tussen hard skills en soft skills. Een sterke projectmanager is over het algemeen een generalist die het maximale weet te halen uit de specialisten in het team. Hij of zij staat precies in het midden, tussen alle stakeholders in. Goed projectmanagement is complex. Projectmanagement is echt een vak, een vak apart.
Door organisaties wordt helaas vaak onterecht gedacht dat ze een project zelf wel ‘even’ kunnen managen. Dit komt mijns inziens voort uit het gegeven dat een organisatie de visie en strategie niet op orde heeft en daardoor prioriteiten niet helder genoeg kan stellen. Medewerkers doen het managen van een project “er wel even bij” naast hun eigenlijke functie of medewerkers groeien door naar een projectmanagement functie vanuit een bepaald specialisme.
Bij de eerste groep is er vaak een gebrek aan focus en kunde om een project op een goede en effectieve manier te kunnen managen. Ze hebben reeds een job die hun volle aandacht vergt en moeten daarnaast ook nog zorgen dat het project op rolletjes loopt. Geen ideale situatie dus. Bij de tweede groep zie je veelal een gebrek aan interesse voor en kunde in de projectmanagement skills. In veel situaties betreft dit specialisten die vanwege hun ervaring klakkeloos – zonder goed doordachte reden – doorgroeien naar een projectmanagement functie. Dit terwijl hun hart nog ligt bij het specialisme waar ze in uitblinken, wat er automatisch voor zorgt dat ze zich hier graag nog hoofdzakelijk mee bezig houden. Deze beide scenario’s gaan niet alleen ten koste van de energie en motivatie van de betreffende medewerkers, maar gaan zeker ook ten koste van het resultaat van de organisatie.
Omdat het vakgebied voor veel mensen toch nog steeds vrij onbekend en ongrijpbaar is, zijn er helaas ook veel – zoals ik ze meestal noem – blaaskaken op de markt. Blaaskaken die hoog van de toren blazen met hun terminologieën en best practices, maar er in de realiteit geen snars van bakken. Blaaskaken die het vakgebied in een negatief daglicht zetten. Over deze groep wil ik het daarom ook liever niet te lang hebben, maar hier wil ik tegen zeggen: Stop ermee, je gaat hier niet gelukkig van worden.
Wat is een goede projectmanager dan wel? Deze projectmanager weet door ervaring, de juiste skillset en door goed te luisteren naar de specialisten net genoeg van alles. Net genoeg om de materie aan iedereen uit te kunnen leggen, net genoeg om verbanden te leggen en oplossingen aan te dragen en net genoeg om het niet zelf te kunnen doen maar de specialisten in hun kracht te zetten. Een goede projectmanager faciliteert en kan hiermee enorm veel waarde toevoegen. Aan de ene kant door hard skills zoals budgettering, planning, scoping en risicobeheersing en aan de andere kant door soft skills zoals adequaat leiderschap, heldere communicatie en verwachtingsmanagement. Een goede projectmanager beheerst de risico’s, voorkomt onnodige kosten, optimaliseert het resultaat en zorgt er tegelijkertijd voor dat alle interne en externe stakeholders tevreden zijn. Dit alles uiteraard binnen scope, planning en budget.
De projectmanager, de ge·ne·ra·list:
weet van heel veel precies genoeg
Wat een mooi vak hé? Created with Synergy.